Energismarta lösningar för hemmet

Att skapa energismarta lösningar i sitt hem är en viktig del i att minska ens klimatavtryck och spara pengar på elräkningen. Genom att använda teknologi och genom att göra små förändringar i ens beteenden kan man skapa ett mer hållbart hem. Här är några tips för att skapa energismarta lösningar i ditt hem:

 1. Byt till LED-lampor.
  Att byta ut dina vanliga glödlampor till LED-lampor är ett enkelt sätt att spara energi. LED-lampor använder upp till 80% mindre energi än glödlampor, vilket kan göra en stor skillnad på din elräkning. Dessutom har LED-lampor en längre livslängd, vilket innebär att du inte behöver byta ut dem lika ofta.

 2. Installera rörelse- eller närvarosensorer.
  Att installera rörelse- eller närvarosensorer i ditt hem kan hjälpa dig att spara energi genom att lysa upp rum bara när det behövs. Sensorerna upptäcker när någon rör sig i rummet och tänds automatiskt. När ingen rör sig stängs lamporna av igen. Detta är särskilt användbart i rum som badrum och klädkammare där du kanske glömmer att stänga av lamporna när du lämnar rummet.

 3. Använd smarta termostater.
  En smart termostat kan hjälpa dig att spara energi genom att styra temperaturen i ditt hem. Du kan ställa in termostaten så att den automatiskt sänker temperaturen när du inte är hemma och höjer den när du är tillbaka. Du kan också fjärrstyra termostaten via din mobiltelefon, vilket innebär att du kan justera temperaturen i ditt hem när du inte är där.

 4. Installera solpaneler.
  Solpaneler kan hjälpa dig att skapa din egen el och minska din elräkning. Genom att installera solpaneler på taket i ditt hem kan du producera din egen energi och använda den för att driva dina apparater och belysning.

 5. Använd energisnåla apparater.
  När du köper nya apparater till ditt hem, titta efter energimärkningen. Nyare apparater och prylar är märkta A-G där A är det mest energieffektiva.  Du kan också se över dina gamla apparater och se om de behöver bytas ut mot mer energieffektiva alternativ.

 6. Ladda bilen vid rätt tidpunkt!
  När du laddar din elbil vid tidpunkter när efterfrågan på el är låg, såsom på natten eller tidigt på morgonen, kan du ofta dra nytta av lägre elpriser. Dessutom kan det bidra till att minska belastningen på elnätet under högtrafikperioder, vilket kan hjälpa till att minska risken för strömavbrott och andra problem. Vissa elbolag erbjuder även speciella priser och avtal för elbilsägare som laddar sin bil vid bestämda tidpunkter, så det kan vara värt att kolla upp vad som erbjuds i ditt område.

  Visste du att du dessutom kan få upp till 50% av investeringskostnaden (max 50 000 kr) i statligt stöd när du installerar en laddbox hemma? Vi på Mälarvillan samarbetar med Elbilsvaruhuset och här kan du beställa laddboxar till extra förmånliga priser!

Att skapa energismarta lösningar i ditt hem är ett enkelt sätt att spara energi och minska din klimatpåverkan. Genom att använda teknologi och genom att göra små förändringar i ditt beteende kan du göra en stor skillnad. Tänk på att energieffektivitet är en process, så börja med små förändringar och arbeta dig uppåt.

Skräddarsy från grunden eller ta hjälp av våra färdiga husmodeller.

Ska du bygga hus och vill köpa enbart stomme och materialsats? 

Är du på jakt efter tomt? Kolla in våra objekt som är lediga just nu. 

Vitriolladan
Drömmen om att bygga eget

I en skogsbacke i Sörmland bygger Jenny och Fredrik sitt ladhus, ett 20 meter långt bygge med högt i tak, naturfärger och öppna ytor. Stommen till det speciella huset levererades av Mälarvillan, sedan tog det unga parets egna arbete vid. Hela resan med bygget dokumenterar de via Instagram-kontot Vitriolladan.

"Valet föll på Mälarvillan för att de var så flexibla. De hjälpte oss att rita utifrån vårt bygglov och anpassade processen efter var vi ville bryta och ta över bygget själva"

Villa 1736
Herrgårdskänsla utanför Enköping

I Grillby utanför Enköping ligger ett magnifikt vitt hus med herrgårdskänsla. Omgärdat av åkrar, stenmur och äldre gårdshus reser sig ett nybyggt, vitt trähus med halvcirkelformade fönster i det svarta taket.

Villa 1829
Nybyggd idyll på gammal tomt

Mitt ute på landbyggden en dryg mil från Västerås city, omgärdat av skog och öppna åkrar ligger några hus utspridda. Här bor Conny och Annika i sin nybyggda villa, ett vitt trähus med öppna ytor, högt i tak och höga glaspartier.

Villa Franck 10311
Stomhus på Stenhäll

Mitt på ett berg, med vidunderlig utsikt i Askersund ligger familjen Francks nybyggda Mälarvilla. – Vi letade länge efter tomt och gillar omgivningarna här med nära skog och vatten. Vi fick tips om Mälarvillan, som har levererat till flera nöjda kunder i området, säger Magnus och Marie.

Villa Sigtuna 1834
Arkitektritat vid Mälaren

Som sista hus vid den kommunala vägen i Sigtuna ligger parets Ylva och Per-Olof Satrells arkitektritade villa. Här har naturtomten satt förutsättningarna för utformningen av huset, som följsamt lyder berghällens lutning och tomtens annorlunda form.

Villa Strängnäs 10972
Unikt Vinkelhus

I ett lugnt villaområde i Strängnäs har familjen Wrede byggt sitt drömhus i enplan. Huset är ritat för tomten och ligger i vinkel, med fasad mot gatan och en öppen tomtyta upp mot en liten skogsbacke.

Villa Tillinge Lötsunda
Extra allt i Enköping

På en gård, omgiven av flera faluröda byggnader, reser sig ett magnifikt ljust hus i traditionell lantlig stil. Här på landet utanför Hummelsta i Enköping har Fredrik och Eva byggt sin husdröm på gammal släktmark. Allt är väl tilltaget, såväl boyta som takhöjd.

Villa 1824
Nyfunkis i Tyresö Strand

I Tyresö strand i sydöstra Stockholm reser sig ståtligt ett grått hus i modern stil på en kuperad tomt. Skapat från inspirationsbilder och en planskiss på bakplåtspapper.

%d bloggare gillar detta: