PLANLÖSNINGAR

Planlösningen är kanske det mest personliga i ditt hus. Den ska spegla vilka behov och önskemål du har och vara enkel att överblicka. Men viktigast av allt är att den ska passa just dig och dina behov. Oavsett om rummen ska fördelas på ett enplanshus, 1,5-plan eller ett tvåplanshus så har Mälarvillan det du söker för att du ska kunna skapa smarta planlösningar i ditt hem.

Vilken husmodell som passar dig bäst kan bero på flera olika faktorer som exempelvis tomtens förutsättningar och din egen livssituation. Därför ger vi dig förslag på några riktigt bra husmodeller men självklart kan du också gå från en helt egen idé!

Vi hjälper dig med smarta lösningar för att skapa en planlösning som ska hålla länge och som går att förändra vid behov. Antingen har du kanske redan en egen idé och vi skissar utifrån den eller så tar vi fram olika förslag vi har i vårt stora ritbibliotek med planlösningar. Dessa förslag kan du fritt sedan ändra och rita om tillsammans med oss för att det ska passa just dig.

På denna sida finner du ett antal exempel på planlösningar vi gjort tidigare. Är det någon som passar dig bättre än någon annan eller är kanske en kombination mellan dessa en bra utgångspunkt för ditt planerande?

Planlösningarna kan användas som exempel och/eller som inspiration. Har du däremot egna skisser, idéer eller ritningar på din egen planlösning är den lika välkommen. Dina förslag använder vi som utgångsläge för att hitta fram till just ditt drömhus.

Boka ett förutsättningslöst möte redan idag, där vi får ta del av dina idéer och tankar du har om ditt kommande hem.

Vilken planlösning passar dig?

Att skapa en planlösning som ska passa dig och din familj kan vara svårt men är även ett av de roligaste momenten. Låt idéerna flöda och försök göra val som du enkelt kan anpassa för framtida händelser. Behövs kanske inom en snar framtid plats för ett till barn? Eller kommer barnen snart att flytta ut? En anpassningsbar planlösning är alltid ett smart val. Ett annat viktigt tips är att planera för förvaringsytor. Idag är det populärt att ta bort mellanväggar för en mer öppen planlösning. Då försvinner även plats för skåp och bokhyllor. För att få ett praktiskt resultat är det därför smart att planera in förvaring i din planlösning redan från början.

Placeringen av dina rum kan också vara en viktig detalj. Det är exempelvis smart att hålla ifrån tvättstugan från sovrum och sällskapsrum där du inte vill att bullrande ljud ska störa. Även placeringen av sovrum kan vara en viktig detalj. Många vill gärna placera dessa nära tillsammans för att skapa en trygghet.

Sluten planlösning

Med en sluten planlösning menas att huset är avgränsat med flertal mellanväggar i många mindre rum. Fördelarna du får med en sluten planlösning är att det genererar fler rum till hela familjen. Alla i familjen kan få mer avskildhet; någon kan titta på tv i ett rum, någon kan styrketräna i ett annat medan en släkting eller vän är på besök och sover i ett tredje rum. Vid större kalas eller middagar kan du starta diskmaskinen utan att det stör middagsgästerna och du kan även stänga dörren vid matlagning och riskera mindre matos i resten av huset.

Öppen planlösning

När du har en öppen planlösning i huset så menas det att bostaden har öppna ytor med färre mellanväggar. Det ger öppna samband mellan sociala ytor och kök och gränsen var ett rum börjar och ett annat tar vid är inte lika tydlig. När en bostad har en öppen planlösning så upplevs det bli rymligare och ljuset från fönstren kommer in över en större yta i huset. Det finns flertal sociala möjligheter som skapas om du har en öppen planlösning. Alla i familjen kan befinna sig i samma rum men ändå pyssla med sitt eget, samtidigt som om du har barn så blir det lättare att ha uppsikt över dem när man fixar i köket. Vid en öppen planlösning skapar du också mer plats, exempelvis för ett långbord om du har många middagsgäster.