STEG FÖR STEG: BYGG DIN DRÖMALTAN

Att bygga altan är en fantastisk möjlighet att skapa en utomhusoas där du kan njuta av soliga dagar, umgås med familj och vänner eller koppla av i lugn och ro. Här kan du följa steg för steg från planering och förberedelse till färdigställande av den perfekta altanen.

Steg 1: Planering och design

Första steget i att bygga din drömaltan är att planera och designa den. Ta dig tid att fundera över dina behov och önskemål. Vilket syfte ska altanen fylla? Hur stor vill du att den ska vara? Vilken placering passar bäst i förhållande till din bostad och trädgård? Hur högt från mark ska den byggas? Ta även hänsyn till faktorer som solläge och integritet. Skissa upp en grundläggande design och fundera på vilket material som passar bäst för din altan.

Steg 2: Bygglov och tillstånd

Innan du påbörjar altanbygget är det viktigt att undersöka om du behöver bygglov eller tillstånd. Kontrollera byggreglerna i din kommun eller kontakta din lokala byggnadsmyndighet för att få information om vilka regler och tillstånd som gäller för att bygga altan. Enligt Boverket baseras beslutet om du får bygga altan på hur altanen kommer att se ut samt altanens placering. Om altanbygget klassificeras som nybyggnation eller tillbyggnad krävs oftast bygglov, medan renovering oftast kan genomföras utan. Med rätt tillstånd undviker du framtida problem.

Steg 3: Förberedelse och markarbeten

Nu är det dags att förbereda byggplatsen. Markera och mät upp där altanen ska placeras. Ta bort eventuell växtlighet och gräv bort gräsmattan eller marken på den angivna ytan. Se till att marken är jämn och stabil. Vid behov kan det vara nödvändigt att fylla på med grus eller använda markarmering för att säkerhetsställa en solid grund för altanen.

Steg 4: Materialval och inköp

Det är viktigt att du väljer rätt material för din altan. Trä är ett populärt och traditionellt altanbyggnadsmaterial, men det finns även alternativ som komposit och stenplattor. Utvärdera fördelar och nackdelar med varje material, inklusive kostnad, underhållskrav och estetik. Gör ditt val utefter det material som passar bäst för dina behov och budget.

Steg 5: Konstruktion och byggprocess

Gör noggranna mätningar och markera altanens layout. Bygg upp det grundläggande ramverket för altanen genom att installera bärande stolpar och balkar. Se till att de är korrekt utplacerade och ordentligt förankrade i marken eller anslutna till husets befintliga struktur. Detta kommer ge stabilitet till altanen.

Påbörja byggnationen av altangolvet genom att fästa reglar och golvbjälklag på ramverket.

Om din altan behöver räcken eller staket för säkerhet och integritet, installera dessa i enlighet byggnadsbestämmelserna.

Ge därefter altanen en lämplig ytbehandling för att skydda materialet.

Skräddarsy från grunden eller ta hjälp av våra färdiga husmodeller.

Ska du bygga hus och vill köpa enbart stomme och materialsats? 

Är du på jakt efter tomt? Kolla in våra objekt som är lediga just nu. 

Vitriolladan
Drömmen om att bygga eget

I en skogsbacke i Sörmland bygger Jenny och Fredrik sitt ladhus, ett 20 meter långt bygge med högt i tak, naturfärger och öppna ytor. Stommen till det speciella huset levererades av Mälarvillan, sedan tog det unga parets egna arbete vid. Hela resan med bygget dokumenterar de via Instagram-kontot Vitriolladan.

"Valet föll på Mälarvillan för att de var så flexibla. De hjälpte oss att rita utifrån vårt bygglov och anpassade processen efter var vi ville bryta och ta över bygget själva"

Villa 1736
Herrgårdskänsla utanför Enköping

I Grillby utanför Enköping ligger ett magnifikt vitt hus med herrgårdskänsla. Omgärdat av åkrar, stenmur och äldre gårdshus reser sig ett nybyggt, vitt trähus med halvcirkelformade fönster i det svarta taket.

Villa 1829
Nybyggd idyll på gammal tomt

Mitt ute på landbyggden en dryg mil från Västerås city, omgärdat av skog och öppna åkrar ligger några hus utspridda. Här bor Conny och Annika i sin nybyggda villa, ett vitt trähus med öppna ytor, högt i tak och höga glaspartier.

Villa Franck 10311
Stomhus på Stenhäll

Mitt på ett berg, med vidunderlig utsikt i Askersund ligger familjen Francks nybyggda Mälarvilla. – Vi letade länge efter tomt och gillar omgivningarna här med nära skog och vatten. Vi fick tips om Mälarvillan, som har levererat till flera nöjda kunder i området, säger Magnus och Marie.

Villa Sigtuna 1834
Arkitektritat vid Mälaren

Som sista hus vid den kommunala vägen i Sigtuna ligger parets Ylva och Per-Olof Satrells arkitektritade villa. Här har naturtomten satt förutsättningarna för utformningen av huset, som följsamt lyder berghällens lutning och tomtens annorlunda form.

Villa Strängnäs 10972
Unikt Vinkelhus

I ett lugnt villaområde i Strängnäs har familjen Wrede byggt sitt drömhus i enplan. Huset är ritat för tomten och ligger i vinkel, med fasad mot gatan och en öppen tomtyta upp mot en liten skogsbacke.

Villa Tillinge Lötsunda
Extra allt i Enköping

På en gård, omgiven av flera faluröda byggnader, reser sig ett magnifikt ljust hus i traditionell lantlig stil. Här på landet utanför Hummelsta i Enköping har Fredrik och Eva byggt sin husdröm på gammal släktmark. Allt är väl tilltaget, såväl boyta som takhöjd.

Villa 1824
Nyfunkis i Tyresö Strand

I Tyresö strand i sydöstra Stockholm reser sig ståtligt ett grått hus i modern stil på en kuperad tomt. Skapat från inspirationsbilder och en planskiss på bakplåtspapper.

%d bloggare gillar detta: