Byggprocessen

Från vårt första möte, till att ni kliver in i ert drömboende, är vi med. Vi hjälper er att forma ert nya hem, allt utifrån era önskemål, behov och förutsättningar. Mälarvillan är vana att hantera det praktiska med tomt och bygglov och kan omvandla det drömhus ni ser framför er till en ritning. Vi kan ta hela bygget från start till mål eller bara leverera stommen om ni vill göra resten själva. Vi finns där ni behöver oss.

PRAKTISKA FRÅGOR FRÅN OSS

• När ska vi bygga erat hus
• Finns det en tomt? Om det inte finns har vi ett brett kontaktnät och håller oss uppdaterade om tillgängliga tomter.
• Vilka ekonomiska ramar ska vi anpassa oss efter?
• Entreprenadform? Ska vi leverera ditt hus som en stomme, husbyggsats eller nyckelfärdigt hus?

SÅ LÅNG TID TAR BYGGPROCESSEN

• Hur lång tid tar Bygglov? Det kan ta 10–12 veckor innan er kommun godkänner bygglovet.
• När är byggstarten? Från slutgiltiga avtalshandlingar tar det cirka 14–16 veckor innan stommen är färdig att levereras.
• Hur lång är byggtiden? Från att stommen är på plats till att huset står klart tar det cirka 26–28 veckor.

Steg 1 – Uppstart

Ingen fundering eller dröm är för stor eller liten. När vi träffas första gången pratar vi igenom allt tillsammans. Här drar vi de första strecken till det som kommer att bli ert skräddarsydda hus. Den ekonomiska biten är en av de viktigaste frågorna och precis i början får ni en prisindikation baserad på den ungefärliga standard ni önskar. Du kommer även få en större inblick hur själva byggprocessen går till.

Banken
Ju tidigare ni har kontakt med er bank, desto bättre. Vet vi vilka ramar vi tillsammans har att röra oss med blir det enklare för oss att ge bra råd kring byggyta, planlösning, materialval ,markarbete, med mera. Som ett resultat av detta kan vi nu börja planera för ett verkligt resultat.

Steg 2 – Ritning

För oss finns ingen begränsning i varken utformning eller planlösning. Ni kanske redan har sett ert drömhus? Eller finns det bara i fantasin? Utifrån era önskemål ritar vi allt från grunden. Vill ni hellre att vi kommer med förslag, har vi många husförslag för att inspirera. Ibland kan detaljplanens bestämmelser och andra förutsättningar påverka husbygget. Vi går därför igenom detta tillsammans och samskapar sedan det allra bästa för just er.

Offert
Så fort ni är nöjda med ritningen och era personliga val över er framtida Mälarvilla får ni en offert. Här ingår en leveransdeklaration som visar allt material och är huset nyckelfärdigt ingår även en så kallad entreprenadbeskrivning som visar omfattningen av entreprenaden.

Lånelöfte
Vi hjälper er att göra en produktionskostnadskalkyl som ni kan visa upp för banken om ni behöver ett lånelöfte.

Avtal
När finansieringen är klar och ni är nöjda med utformningen av huset skriver vi ett avtal.

KA – Kontrollansvarig
I detta stadie är det nu dags för er att välja kontrollansvarig (KA) – en person med rätt fackkunskap och certifiering. En KA finns för att säkerställa att byggnormer och regler följs.

Nybyggnadskarta & bygglovsansökan
Ni ska nu beställa en nybyggnadskarta från er kommun där markens höjd och höjdkurvor finns med och där vi ritar in ert framtida hus. Kartan sätter vi samman med övriga kompletta bygglovshandlingar för er bygglovsansökan och hjälper er att lämna in den. Nu kan husets exteriör och placering inte ändras.

Steg 3 – Inredning

Vid steg 3 börjar vi gå igenom alla val för er inredning. Vilka färger och material vill ni ha för att det ska kännas som hemma för just er? Några särskilda behov? Vi och våra erfarna samarbetspartners ger er råd, tips och trender. Som ett resultat av detta kommer vi se till att inredningen i ditt hem kommer att passa dig helt perfekt.

Avrop
När alla val är klara gör vi nu ett så kallat avrop. Det betyder att ni skriver under handlingar för de materialval ni gjort. Dessa är alltså era slutgiltiga avtalshandlingar. Här går det inte längre att göra några ändringar. Om ni köper ett nyckelfärdigt
hus av oss får ni ett datum när kontraktsarbetena ska vara klara och om ni köper en stomme får ni ett slutligt datum för leverans.

Steg 4 – Bygge

Så fort bygglovet är godkänt börjar äntligen själva byggprocessen. Köper ni en stomme av oss är det här ert egna arbete med att samordna byggandet av ert hus tar vid. Är det ett nyckelfärdigt hus som väntar får ni nu en egen projektledare med byggtekniska kunskaper som ansvarar för husprojektet gentemot dig som kund.

Projektering
Din projektledare ser till att olika handlingar, såsom energiberäkning, projektering och försäkringar beställs. Dessa handlingar är underlag i det obligatoriska möte som kallas Tekniskt samråd och som hålls hos er kommun tillsammans med er och kontrollansvarig. Efter detta möte utfärdar kommunen ett startbesked som är ett klartecken på att ni nu kan börja bygga. Därefter skickas en anmälan om anslutning till kommunens allmänna vatten och avloppsanläggning in. Det är också dags att göra en anmälan om byggström hos ert elbolag.

Markarbetet
Vi träffas tillsammans med grundentreprenören på tomten för att diskutera grundförutsättningarna och planeringen. Därefter gör vi de anmälningar till kommunen som behövs för att kunna sätta igång markarbetet.

Finansiering för huset
Nu är det dags att sätta upp finansieringen för huset, ett byggkreditiv, vilket är ett lån hos banken för att bygga upp ert hus. Lånet läggs upp så att ni lånar lite pengar i taget, allt eftersom huset färdigställs.

Husleverans & bygge
Som kund hos oss har ni möjlighet att besöka vår fabrik och se när ert hus tillverkas. Stommen levereras sedan och monteras. Huset börjar äntligen ta form! Självklart säger er projektledare till när det är dags, så att ni kan vara på plats för att se det hela. Er projektledare ansvarar för all samordning med alla inblandade.

Steg 5 – Besiktning

En oberoende besiktningsman som ni valt gör en slutbesiktning av huset där ni, din projektledare och er kontrollansvarige är med. Besiktningsmannen kommer att bestämma om ni har fått vad ni har köpt enligt avtalet med oss, och om entreprenaden anses vara färdig och godkänd. Besiktningsmannen skriver då ett protokoll som var och en får ett exemplar av.

Slutbesked för inflyttning
I samband med slutbesiktningen görs även ett så kallat slutsamråd för att få ett slutbesked av kommunen. Där säkerställs det att kontrollplanen och andra villkor i startbeskedet från kommunen har följts. Ett slutbesked behövs för att få flytta in i huset. När detta väl är klart har byggprocessen nått sitt slut och som ett resultat av detta får ni nu flytta in i ert nya drömhus.

VÄLKOMMEN HEM!

Vitriolladan
Drömmen om att bygga eget

I en skogsbacke i Sörmland bygger Jenny och Fredrik sitt ladhus, ett 20 meter långt bygge med högt i tak, naturfärger och öppna ytor. Stommen till det speciella huset levererades av Mälarvillan, sedan tog det unga parets egna arbete vid. Hela resan med bygget dokumenterar de via Instagram-kontot Vitriolladan.

"Valet föll på Mälarvillan för att de var så flexibla. De hjälpte oss att rita utifrån vårt bygglov och anpassade processen efter var vi ville bryta och ta över bygget själva"

Villa 1736
Herrgårdskänsla utanför Enköping

I Grillby utanför Enköping ligger ett magnifikt vitt hus med herrgårdskänsla. Omgärdat av åkrar, stenmur och äldre gårdshus reser sig ett nybyggt, vitt trähus med halvcirkelformade fönster i det svarta taket.

Villa 1829
Nybyggd idyll på gammal tomt

Mitt ute på landbyggden en dryg mil från Västerås city, omgärdat av skog och öppna åkrar ligger några hus utspridda. Här bor Conny och Annika i sin nybyggda villa, ett vitt trähus med öppna ytor, högt i tak och höga glaspartier.

Villa Franck 10311
Stomhus på Stenhäll

Mitt på ett berg, med vidunderlig utsikt i Askersund ligger familjen Francks nybyggda Mälarvilla. – Vi letade länge efter tomt och gillar omgivningarna här med nära skog och vatten. Vi fick tips om Mälarvillan, som har levererat till flera nöjda kunder i området, säger Magnus och Marie.

Villa Sigtuna 1834
Arkitektritat vid Mälaren

Som sista hus vid den kommunala vägen i Sigtuna ligger parets Ylva och Per-Olof Satrells arkitektritade villa. Här har naturtomten satt förutsättningarna för utformningen av huset, som följsamt lyder berghällens lutning och tomtens annorlunda form.

Villa Strängnäs 10972
Unikt Vinkelhus

I ett lugnt villaområde i Strängnäs har familjen Wrede byggt sitt drömhus i enplan. Huset är ritat för tomten och ligger i vinkel, med fasad mot gatan och en öppen tomtyta upp mot en liten skogsbacke.

Villa Tillinge Lötsunda
Extra allt i Enköping

På en gård, omgiven av flera faluröda byggnader, reser sig ett magnifikt ljust hus i traditionell lantlig stil. Här på landet utanför Hummelsta i Enköping har Fredrik och Eva byggt sin husdröm på gammal släktmark. Allt är väl tilltaget, såväl boyta som takhöjd.

Villa 1824
Nyfunkis i Tyresö Strand

I Tyresö strand i sydöstra Stockholm reser sig ståtligt ett grått hus i modern stil på en kuperad tomt. Skapat från inspirationsbilder och en planskiss på bakplåtspapper.