1,5 planshus

En 1,5-plansvilla ger möjlighet att exempelvis placera sovrummen på övre plan för att få dem avskilda från de gemensamma ytorna. Genom att bygga ett 1,5-planshus kan du utöka din boyta utan att det tar mer tomtplats eftersom du bygger på höjden. Huset är inte lika stort som ett 2-planshus, men erbjuder ändå en smidig lösning med avskilda sovrum och lägre uppvärmningskostnader.

Utöka din boyta med ett 1,5-planshus

Detaljplanen är en viktig del när du ska välja en speciell typ av hus. Ett 1,5-planshus är ett hus i två våningar där rummen på övre plan har sänkt väggliv på grund av snedtaket. I förhållande till byggytan får du därmed en stor boyta. Det som är viktigt att tänka på är att vägglivet får vara på max 0,7 meter för att inte klassas som ett tvåplanshus. Ibland kan det vara så att du inte får bygga ett tvåplanshus, det beror på i vilket område du bor, men den tillåtna bygghöjden på ett 1,5-planshus ger möjlighet till en övervåning med snedtak. Vid bygge av ett 1,5-planshus istället för ett 2-planshus så får du mer plats till att påbörja ett stort trädgårdsprojekt eller varför inte en större uteplats med pool, du får helt enkelt mer plats på tomten!

Vitriolladan
Drömmen om att bygga eget

I en skogsbacke i Sörmland bygger Jenny och Fredrik sitt ladhus, ett 20 meter långt bygge med högt i tak, naturfärger och öppna ytor. Stommen till det speciella huset levererades av Mälarvillan, sedan tog det unga parets egna arbete vid. Hela resan med bygget dokumenterar de via Instagram-kontot Vitriolladan.

"Valet föll på Mälarvillan för att de var så flexibla. De hjälpte oss att rita utifrån vårt bygglov och anpassade processen efter var vi ville bryta och ta över bygget själva"

Villa 1736
Herrgårdskänsla utanför Enköping

I Grillby utanför Enköping ligger ett magnifikt vitt hus med herrgårdskänsla. Omgärdat av åkrar, stenmur och äldre gårdshus reser sig ett nybyggt, vitt trähus med halvcirkelformade fönster i det svarta taket.

Villa 1829
Nybyggd idyll på gammal tomt

Mitt ute på landbyggden en dryg mil från Västerås city, omgärdat av skog och öppna åkrar ligger några hus utspridda. Här bor Conny och Annika i sin nybyggda villa, ett vitt trähus med öppna ytor, högt i tak och höga glaspartier.

Villa Franck 10311
Stomhus på Stenhäll

Mitt på ett berg, med vidunderlig utsikt i Askersund ligger familjen Francks nybyggda Mälarvilla. – Vi letade länge efter tomt och gillar omgivningarna här med nära skog och vatten. Vi fick tips om Mälarvillan, som har levererat till flera nöjda kunder i området, säger Magnus och Marie.

Villa Sigtuna 1834
Arkitektritat vid Mälaren

Som sista hus vid den kommunala vägen i Sigtuna ligger parets Ylva och Per-Olof Satrells arkitektritade villa. Här har naturtomten satt förutsättningarna för utformningen av huset, som följsamt lyder berghällens lutning och tomtens annorlunda form.

Villa Strängnäs 10972
Unikt Vinkelhus

I ett lugnt villaområde i Strängnäs har familjen Wrede byggt sitt drömhus i enplan. Huset är ritat för tomten och ligger i vinkel, med fasad mot gatan och en öppen tomtyta upp mot en liten skogsbacke.

Villa Tillinge Lötsunda
Extra allt i Enköping

På en gård, omgiven av flera faluröda byggnader, reser sig ett magnifikt ljust hus i traditionell lantlig stil. Här på landet utanför Hummelsta i Enköping har Fredrik och Eva byggt sin husdröm på gammal släktmark. Allt är väl tilltaget, såväl boyta som takhöjd.

Villa 1824
Nyfunkis i Tyresö Strand

I Tyresö strand i sydöstra Stockholm reser sig ståtligt ett grått hus i modern stil på en kuperad tomt. Skapat från inspirationsbilder och en planskiss på bakplåtspapper.