Vad kostar det att bygga hus?

Du kanske undrar vad det kostar det att bygga ett hus? Detta är en av de första funderingarna som kommer upp när man börjar fundera på att bygga ett nytt hus.

Hos oss är varje husbygge unikt och därför blir även slutpriset för varje hus också unikt. Frågan vad kostnaden blir att bygga ett hus svår att svara på. Mälarvillans säljare Björn försöker besvara frågan på bästa sätt!

Det är svårt att tala i generella termer om vad det kostar att bygga ett hus. Hos en flexibel husbyggare som Mälarvillan är det ännu svårare. Här är inget färdigt och bestämt, det finns inga mallar som inte går att bryta – allt går att påverka och det är i mångt och mycket du själv som bestämmer priset på ditt hus genom dina individuella val.

– Vill du ha en fingervisning är våra husmodeller bra, de finns till av just anledningen att det ska vara lättare att svara på frågan vad det kostar att bygga ett hus. Där kan du hitta den stil och form som du har tänkt dig, sedan anpassa genom att bygga lite större eller lite mindre, men det finns ett pris för grundutförandet av huset, säger Björn Landström.

De flesta som kommer till Mälarvillan har gått i husbyggartankar ett tag, tittat runt och sonderat marknaden.
– De vet ofta om vårt flexibla byggsätt, att det är kunden själv som bestämmer standarden. Ofta är det just därför de väljer oss, säger Björn. Så själva frågan vad kostnaden blir för ditt nya hus är för oss svår att besvara då vår strävan är att du ska få påverka huset helt själv.

RÄKNA BAKLÄNGES FÖR ATT BERÄKNA KOSTNADEN PÅ HUSET

Har du en ungefärlig budget att utgå ifrån, en tomt att bygga på och vet vilken typ av hus du vill ha, då hjälper säljarna på Mälarvillan till att räkna baklänges.
– Vet vi vad huset får kosta och vad som ska ingå, så kan vi guida bra och ge ett förslag. Ska garage, gräsmatta och poolhus räknas med eller är det något som tillkommer senare?
Våra säljare räknar på flera hus i olika utföranden varje vecka, de har bra pejl och är experter på att hitta en unik lösning som passar varje kund.

De flesta vill bygga så stort som möjligt utifrån sin budget, men här höjer Björn ett vänligt varningens finger:
– Det blir en trevligare husresa om du börjar på lite mindre yta och kan lägga till lyxen. Istället för att göra tvärt om och börja större, för att sedan dra bort yta för att ha råd med den standard du vill ha. Själva slutresultatet blir detsamma, men resan dit blir trevligare.
Enligt Björn Landström är det tre huvudfaktorer som påverkar var prislappen till slut hamnar:

– Det som är avgörande är storlek, teknik och materialval. Vet vi till exempel att kunden har önskemål om dyrare och lyxigare materialval så rekommenderar jag ett hus med boyta på 120 kvadratmeter, istället för 135, för att ha pengar kvar till valen. Spara på ytan, till fördel för de dyrare materialvalen.

EKONOMISKA TIPS

Kan du tänka dig att göra en del jobb själv, som att lägga golv och måla, kan du spara in en del pengar.
– Är du kunnig kan det vara billigare att köpa en husstomme och färdigställa själv. Men då bör du också vara noga med att prissätta din egen tid. Har du inte hög kompetens i husbygge kan du göra dyra fel, som kostar mycket att rätta till.

Ett annat sätt att spara in pengar på i byggläget är att göra ekonomiska val utifrån en tydlig budgetram. Att välja ett billigare alternativ från start, som är lätt att byta ut längre fram.
– Välj till exempel bänkskivor i laminat, det är prisvärt och lätt att byta ut mot något lyxigare efter några år. Önskar du stenskiva eller komposit i startläget så driver det kostnaderna. Att i startläget välja ett billigare alternativ frigör
tusenlappar att lägga på något som är svårare att ändra i efterhand.

Från Mälarvillan tipsar vi gärna kunden om att göra en tydlig prioriteringslista, där det som är listat under nummer ett är sånt som måste vara med, och under två är sånt som är trevligt att få med. En numrering inom grupperna ger en metodisk ordning att ha för sig själv.
– Låt säljaren vara coach och guida, säger Björn. Vi vill att du som kund ska vara nöjd. Målet är inte att sälja ett till hus, utan att få en nöjd kund som själv säljer huset åt oss när den är nöjd.

Du är alltid välkommen att kontakta oss för ytterligare hjälp.

Hur vill du bygga ditt hus?

NYCKELFÄRDIGT

Välj ett nyckelfärdigt hus när du vill ha hjälp med hela husprocessen! När vi bygger nyckelfärdiga husutgår vi från färdiga husmodeller.

HUSSTOMME

Gillar du att snickra och bygga mycket själv?
Då kan en husstomme vara allt du behöver.

EGEN DESIGN

Bestäm själv hur ditt nya hus ska se ut genom att designa huset själv. Vi utgår från din idé och bygger ett unikt hus för dig.

Vitriolladan
Drömmen om att bygga eget

I en skogsbacke i Sörmland bygger Jenny och Fredrik sitt ladhus, ett 20 meter långt bygge med högt i tak, naturfärger och öppna ytor. Stommen till det speciella huset levererades av Mälarvillan, sedan tog det unga parets egna arbete vid. Hela resan med bygget dokumenterar de via Instagram-kontot Vitriolladan.

"Valet föll på Mälarvillan för att de var så flexibla. De hjälpte oss att rita utifrån vårt bygglov och anpassade processen efter var vi ville bryta och ta över bygget själva"

Villa 1736
Herrgårdskänsla utanför Enköping

I Grillby utanför Enköping ligger ett magnifikt vitt hus med herrgårdskänsla. Omgärdat av åkrar, stenmur och äldre gårdshus reser sig ett nybyggt, vitt trähus med halvcirkelformade fönster i det svarta taket.

Villa 1829
Nybyggd idyll på gammal tomt

Mitt ute på landbyggden en dryg mil från Västerås city, omgärdat av skog och öppna åkrar ligger några hus utspridda. Här bor Conny och Annika i sin nybyggda villa, ett vitt trähus med öppna ytor, högt i tak och höga glaspartier.

Villa Franck 10311
Stomhus på Stenhäll

Mitt på ett berg, med vidunderlig utsikt i Askersund ligger familjen Francks nybyggda Mälarvilla. – Vi letade länge efter tomt och gillar omgivningarna här med nära skog och vatten. Vi fick tips om Mälarvillan, som har levererat till flera nöjda kunder i området, säger Magnus och Marie.

Villa Sigtuna 1834
Arkitektritat vid Mälaren

Som sista hus vid den kommunala vägen i Sigtuna ligger parets Ylva och Per-Olof Satrells arkitektritade villa. Här har naturtomten satt förutsättningarna för utformningen av huset, som följsamt lyder berghällens lutning och tomtens annorlunda form.

Villa Strängnäs 10972
Unikt Vinkelhus

I ett lugnt villaområde i Strängnäs har familjen Wrede byggt sitt drömhus i enplan. Huset är ritat för tomten och ligger i vinkel, med fasad mot gatan och en öppen tomtyta upp mot en liten skogsbacke.

Villa Tillinge Lötsunda
Extra allt i Enköping

På en gård, omgiven av flera faluröda byggnader, reser sig ett magnifikt ljust hus i traditionell lantlig stil. Här på landet utanför Hummelsta i Enköping har Fredrik och Eva byggt sin husdröm på gammal släktmark. Allt är väl tilltaget, såväl boyta som takhöjd.

Villa 1824
Nyfunkis i Tyresö Strand

I Tyresö strand i sydöstra Stockholm reser sig ståtligt ett grått hus i modern stil på en kuperad tomt. Skapat från inspirationsbilder och en planskiss på bakplåtspapper.