Från idé till verklighet: Von Knorring har byggt sitt drömhus på Västkusten

Att skapa sitt eget drömboende kan vara en lång och utmanande process. För Göran och Maria von Knorring, som ville bygga det perfekta huset på Västkusten, var det viktigt att vara delaktiga i hela processen och ta till vara på sina tidigare erfarenheter och kunskaper. Här berättar de om sin resa.

Efter mycket letande hittade vi till slut en fastighet som hade de förutsättningar vi behövde för att skapa vårt drömboende på Västkusten. I början av 2021 stod det klart. Vi ska bli Åsabor.

Vi har vänner som byggt med Mälarvillan AB och när vi hörde att de har en representant i området där vi ska bygga tog vi kontakt. En perfekt koppling mellan våra rötter i Västerås och vårt nya liv på Västkusten. Det var dags att diskutera om Mälarvillan AB kunde uppfylla våra krav på vårt husbygge.

Redan från början visste vi att vi ville skapa något eget och att vi ville vara delaktiga i hela processen. Vi har byggt tidigare och vi ville nu ta vara på alla våra tidigare erfarenheter och kunskaper i det här huset. Vi hämtade idéer från många olika hus och spenderade många kvällar med eget ritande och funderande. Vi hade rätt så specifika önskemål om vårt blivande hus, bland annat ville vi ha ett hus i Järnvitrol/silver som smälter in i naturen, rejäl takfot och stora fönster. Ett helt unikt hus utifrån våra önskemål och behov. Vi bestämde oss tidigt att vi ville bygga så kallad ”färdig utsida”. Vi ville minimera risken att få regn (vanligt förekommande på Västkusten) i samband med resningen av huset. Det passade oss bra att Mälarvillan AB bygger moduler i fabrik och att tiden för att montera ihop huset på plats är så kort som möjligt.

I juni 2021 skrev vi på en avsiktsförklaring med Mälarvillan AB. Vi ska köpa ”färdig utsida”, enligt ritning i bygglovet. Bärande innerväggar ingår i ”färdig utsida”, det vill säga de reses i samband med stomresningen. Visst material till övriga innerväggar samt insida på ytterväggar levereras med och läggs inne i huset innan husresning, vilket var mycket praktiskt.

Vi fick snabbt kontakt med en av Mälarvillan ABs arkitekter på kontoret i Västerås, som med stort engagemang, tålmodighet och kunskap hjälpte oss att rita färdigt vårt hus och skapa de ritningar som behövdes för bygglovet enligt våra önskemål. Bygglovsprocessen krävde en del av oss och av Mälarvillan AB. Vi har inte ens räknat de gånger vi behövde hjälp med att göra ändringar i ritningar av olika anledningar.

Bygglovet blev godkänt i juni 2022. Det har gått nästan precis ett år sedan vi påbörjade bygglovsprocessen. Först nu kunde vi börja med markarbete och grundplatta och huset kunde äntligen beställas. Leverans av huset skedde 6-7 september 2022. En lokal byggfirma (Henryssons Bygg AB) reste vårt hus.

Den 8 september var väggarna resta och taket på och huset var tätt. Byggkillarna jobbade sent den kvällen. Dagen efter kom regnet! Vi fick inte en droppe regn i stommen. Resterande arbete som ingick i ”färdig utsida” tog några veckor. Den 14 oktober 2022 skedde slutbesiktning av Mälarvillan ABs åtagande. Godkänt utan anmärkning!

Nu var det dags för oss själva att ta över och färdigställa huset invändigt. Men först lite vila – Vi åkte till Spanien i fyra månader. Vi återkom med nya krafter i mars 2023. Nu gör vi klart huset invändigt. Vi är taggade!

/ Göran och Maria von Knorring

Vi på Mälarvillan vill tacka Göran och Maria för att vi har fått följa deras resa. Det är inspirerande och imponerande att få vara en del av en sådan ambitiös och kreativ byggprocess. Vi är stolta över att ha kunnat uppfylla deras önskemål och behov, och att se deras idéer ta form i ett så vackert och unikt hus. Vi önskar dem all lycka och glädje i deras nya drömboende på Västkusten, och ser fram emot att höra om deras framtida äventyr, inredningsprocess och minnen i Villa von Knorring.

Nedan följer fler bilder från resans gång. Om du är intresserad av att bygga ditt eget drömhem, precis som Göran och Maria, tveka då inte att kontakta oss på info@malarvillan.se. Vi är alltid glada att svara på dina frågor och hjälpa dig att komma igång med Din husbyggnadsresa.

Skräddarsy från grunden eller ta hjälp av våra färdiga husmodeller.

Ska du bygga hus och vill köpa enbart stomme och materialsats? 

Är du på jakt efter tomt? Kolla in våra objekt som är lediga just nu. 

Vitriolladan
Drömmen om att bygga eget

I en skogsbacke i Sörmland bygger Jenny och Fredrik sitt ladhus, ett 20 meter långt bygge med högt i tak, naturfärger och öppna ytor. Stommen till det speciella huset levererades av Mälarvillan, sedan tog det unga parets egna arbete vid. Hela resan med bygget dokumenterar de via Instagram-kontot Vitriolladan.

"Valet föll på Mälarvillan för att de var så flexibla. De hjälpte oss att rita utifrån vårt bygglov och anpassade processen efter var vi ville bryta och ta över bygget själva"

Villa 1736
Herrgårdskänsla utanför Enköping

I Grillby utanför Enköping ligger ett magnifikt vitt hus med herrgårdskänsla. Omgärdat av åkrar, stenmur och äldre gårdshus reser sig ett nybyggt, vitt trähus med halvcirkelformade fönster i det svarta taket.

Villa 1829
Nybyggd idyll på gammal tomt

Mitt ute på landbyggden en dryg mil från Västerås city, omgärdat av skog och öppna åkrar ligger några hus utspridda. Här bor Conny och Annika i sin nybyggda villa, ett vitt trähus med öppna ytor, högt i tak och höga glaspartier.

Villa Franck 10311
Stomhus på Stenhäll

Mitt på ett berg, med vidunderlig utsikt i Askersund ligger familjen Francks nybyggda Mälarvilla. – Vi letade länge efter tomt och gillar omgivningarna här med nära skog och vatten. Vi fick tips om Mälarvillan, som har levererat till flera nöjda kunder i området, säger Magnus och Marie.

Villa Sigtuna 1834
Arkitektritat vid Mälaren

Som sista hus vid den kommunala vägen i Sigtuna ligger parets Ylva och Per-Olof Satrells arkitektritade villa. Här har naturtomten satt förutsättningarna för utformningen av huset, som följsamt lyder berghällens lutning och tomtens annorlunda form.

Villa Strängnäs 10972
Unikt Vinkelhus

I ett lugnt villaområde i Strängnäs har familjen Wrede byggt sitt drömhus i enplan. Huset är ritat för tomten och ligger i vinkel, med fasad mot gatan och en öppen tomtyta upp mot en liten skogsbacke.

Villa Tillinge Lötsunda
Extra allt i Enköping

På en gård, omgiven av flera faluröda byggnader, reser sig ett magnifikt ljust hus i traditionell lantlig stil. Här på landet utanför Hummelsta i Enköping har Fredrik och Eva byggt sin husdröm på gammal släktmark. Allt är väl tilltaget, såväl boyta som takhöjd.

Villa 1824
Nyfunkis i Tyresö Strand

I Tyresö strand i sydöstra Stockholm reser sig ståtligt ett grått hus i modern stil på en kuperad tomt. Skapat från inspirationsbilder och en planskiss på bakplåtspapper.

%d bloggare gillar detta: